Detektory kovu
+6
Vigilion
turtleoverhead
Paul
OtravnyKomar
Braňo
opal
10 posters
Strana 16 z 17
Strana 16 z 17 • 1 ... 9 ... 15, 16, 17
Re: Detektory kovu
No a to už je co říct kamaráde. Paul tolar, vytáhni hromovou hůl a třeba te čeká dukát. A když ne tak tě žena doma láskou zahřejePetr! napsal:Tvl i tys už vyrazil jo? Já ještě ne, to je ostuda
OtravnyKomar- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
- Poèet pøíspìvkù : 512
Pár metrů vedle dva signály, už jsem si mnul ruce. Ale jen bordýlek.
Asi sem doputoval v rámci obchodu.
Asi sem doputoval v rámci obchodu.
Alebo možno v rámci 30-ročnej vojny?
Braňo- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóruUherský KazatelZa 1000 příspěvků v diskuzi
- Poèet pøíspìvkù : 1274
Jo no, v tý době šlo do země rekordní množství mincí a vzhledem k masakrům a úbytku obyvatel, málo ven.
Díky, Paule, mínil jsem se přihlásit, už cos psal, ale příležitost se naskytla až teď.
Děláme novou podlahu v obytné světnici na chalupě a tohle oboje bylo v hlíně a písku pod betonem, ale nalezeno v rozmezí více dnů. Bůhví, jak se to sem dostalo, jsme malinká vesnička, nikdy tu žádné panské sídlo nebylo, snad že tu vedla kdysi cesta mezi Hradcem a Kolínem.
Biju se trochu do hlavy, že jsem nepozval nějakého detektoráře, aby to pořádně prošmejdil. Já ani nikoho s detektorem neznám. V pondělí už dají nový beton a všechny poklady se zase uzavřou...
Jinak už mi došlo, co ten předmět je, ale zatím to nechám pro ostatní jako hádanku, ať pocvičí závity. :-)
Klíč má asi 11 cm a vypadá bytelně, dal jsem ho místnímu starožitníkovi, co se hodně specializuje na středověký zámky, aby mi ho očistil a zakonzervoval. Pak ho tu někde vystavím a budu říkat: konečně jsme po letech našli klíč od baráku!
Děláme novou podlahu v obytné světnici na chalupě a tohle oboje bylo v hlíně a písku pod betonem, ale nalezeno v rozmezí více dnů. Bůhví, jak se to sem dostalo, jsme malinká vesnička, nikdy tu žádné panské sídlo nebylo, snad že tu vedla kdysi cesta mezi Hradcem a Kolínem.
Biju se trochu do hlavy, že jsem nepozval nějakého detektoráře, aby to pořádně prošmejdil. Já ani nikoho s detektorem neznám. V pondělí už dají nový beton a všechny poklady se zase uzavřou...
Jinak už mi došlo, co ten předmět je, ale zatím to nechám pro ostatní jako hádanku, ať pocvičí závity. :-)
Klíč má asi 11 cm a vypadá bytelně, dal jsem ho místnímu starožitníkovi, co se hodně specializuje na středověký zámky, aby mi ho očistil a zakonzervoval. Pak ho tu někde vystavím a budu říkat: konečně jsme po letech našli klíč od baráku!
nataradza- Poèet pøíspìvkù : 22
Mezi HK a Kolínem? To jsi teda krajan bych řekl dost A nejen můj tady na fóru.
Karel to asi pozná, ten tyhle sedlácký věci zná. Já musím přemejšlet. Ještě nám dej čas.
Karel to asi pozná, ten tyhle sedlácký věci zná. Já musím přemejšlet. Ještě nám dej čas.
...místo na čep,30 centimetrů...myslim,že to bylo osazeno ve dřevě...co spodek,rovnej nebo břit? Co len ,pěstoval se u vás?
Karel- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
- Poèet pøíspìvkù : 853
Všechno rovné, břit tam není. Len nevím jak moc se v Polabí pěstoval, ale nemyslím, že je to sedlácká věc. Podle mě je to jedna součást něčeho. Těžko na to člověk samostatně přijde, ale nápověda je v původním postu. :-)
...závora na dveře?
Karel- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
..to je píčovina co jsem napsal...starý brusle ,Paul měl pravdu
Ne, trefil jsi to v podstatě. Je to závora jako součást zámku, myslím. Ten konec je jazýček/ střelka. Je to to prostřední, co se posouvá při otáčení klíčem. Pro ilustraci:
lucickymlyn.cz/shop/dverni-zamek-rane-baroko/#&gid=1&pid=4
lucickymlyn.cz/shop/velky-goticky-dverni-starozitny-zamek/#&gid=1&pid=2
lucickymlyn.cz/shop/dverni-zamek-rane-baroko/#&gid=1&pid=4
lucickymlyn.cz/shop/velky-goticky-dverni-starozitny-zamek/#&gid=1&pid=2
...já to vžycky potřebuju mít v ruce...a proto mě manželka miluje
Ty jo, tak to je dobrý, nápodobně, já to mám přes les na trojmezí.
No, furt mně to vrtá hlavou, že pod tou podlahou byl gotickej klíč a část zámku dost možná taky gotickýho. Byly tam i nějaké střepy keramické a kosti. Teď už tam dali drenážní trubku a štěrk, takže kopat nejde, leda že by to fakt za to stálo. Ale nevím, jestli vůbec detektor dokáže něco najít tak hluboko a rozeznat DK. :-)
No, furt mně to vrtá hlavou, že pod tou podlahou byl gotickej klíč a část zámku dost možná taky gotickýho. Byly tam i nějaké střepy keramické a kosti. Teď už tam dali drenážní trubku a štěrk, takže kopat nejde, leda že by to fakt za to stálo. Ale nevím, jestli vůbec detektor dokáže něco najít tak hluboko a rozeznat DK. :-)
Aha. No, my máme chalupu ze třicátých let, postavenou na místě původní dřevěnky. Je tady jen písek a pod tím jíl. Nemá to ani základy, jen kameny a na tom už cihly. Já si říkal, kdyby tam byl nějakej malej depotek jako u Chýště třeba, že by to třeba zběsileji pípalo. :-)
Jó Chýšť, dva roky před nálezem jsem prohledal všechny pole kolem i les, jen to s depotem nešlo, strniště. Odložil jsem to..a pak mě ten chlapík předběhl.
Škoda
Škoda
Ty bláho, tak to bylo o fous. Ale co už, aspoň se prý s tím nálezcem slušně dohodli, jsem slyšel. Dřív by k tomu možná nebyla vůle.
Občas tu u jezera nebo pod Tátrumem vidím někoho s detektorem, tak možná ty? Kdybys měl cestu kolem a čas a chuť tu světnici projet, než ji zítra zabetonujou, nebo někdy jindy třeba zahrádku, tak dej vědět, náklady uhradím. Škoda, že mě to nenapadlo dřív, až ten klíč mě včera nakopl. :-)
Občas tu u jezera nebo pod Tátrumem vidím někoho s detektorem, tak možná ty? Kdybys měl cestu kolem a čas a chuť tu světnici projet, než ji zítra zabetonujou, nebo někdy jindy třeba zahrádku, tak dej vědět, náklady uhradím. Škoda, že mě to nenapadlo dřív, až ten klíč mě včera nakopl. :-)
Myslíš u Štítu a okolí? Tam jsem jezdil občas hledat. Kdysi dávno (10 let zpět) jsem tam kopl tolar. Kolem Chlumce chodím nejvíc.
Takhle rychle už to nenaplánuju, ale zahradu v klidu jo, nestojí to nic. V zástavbě je detektor poloslepej, i hřebíky, kousíčky kovů apod. přehlcujou jednotku.
Takhle rychle už to nenaplánuju, ale zahradu v klidu jo, nestojí to nic. V zástavbě je detektor poloslepej, i hřebíky, kousíčky kovů apod. přehlcujou jednotku.
V pohodě, díky moc. V té světnici mě to překvapilo, osídlení tady nějaké bylo doložitelně od 14. století, ale takový klíč a zámek si prý v té době mohly dovolit jen ty nejvyšší vrstvy. Tak buď to je pozůstatek nějaké staré krádeže, nebo ten zámek a klíč místní chudáci někde vzali a používali v době, kdy už to bylo pro šlechtu zastaralé, nebo to schovávali jako materiál pro kováře, jelikož železo bylo drahé. To, že závora toho zámku se našla samostatně, svědčí o tom, že ten zámek už je dávno rozpadlý. Šance, že tam ještě něco je, je mizivá. Většinu hlíny dávali zedníci lopatami postupně do kyblíků a ty vysypávali do kontejneru, takže větší předmět by se našel. Našli i pár střepů takové tmavé keramiky jakoby s malinkými šupinkami slídy na povrchu, to zkusím nechat určit archeology. Když jsme dělali podlahu v kuchyni a koupelně, kde bývaly chlévy, tak tam vůbec nic zajímavého nebylo. Ani na zahradě nikdy nic, ale člověk nikdy neví. No a pokud v té světnici něco je, tak to třeba najde někdo zase za pět set let. To bude radosti. :-)
Dám ještě fotky, až to bude očištěné za týden.
Na zahradě se domluvíme přes PM, třeba někdy v srpnu? Aspoň dáme řeč, když už jsme sousedi.
Dám ještě fotky, až to bude očištěné za týden.
Na zahradě se domluvíme přes PM, třeba někdy v srpnu? Aspoň dáme řeč, když už jsme sousedi.
Kluci potřebuji pomoct s datací nález před 20 roky ..svátostka s byzanským motivem,kdyby někdo věděl
Strana 16 z 17 • 1 ... 9 ... 15, 16, 17
Strana 16 z 17
Povolení tohoto fóra: