Opály fascinující svět.
+2
Paul
Braňo
6 posters
Strana 2 z 4
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Opály fascinující svět.
Opály můžeme rozdělit na statické (obraz a barva se nemění při pohybu opálu) a dynamické (tady se při pohybu opálu, nebo při změně úhlu dopadajícího světla dějí někdy až neuvěřitelné proměny). Proto dávám hodně videa, protože fotka nestačí.
Krásný příklad statického opálu. "Pecka", hlíza, (anglicky noby).
Ve které se nachází krápníková jeskyně s modrými stalaktity.
Trochu se to podobá známým peckám s ametystem. Tam jsou ale krystaly prostorové, v opálu jde jen o hru světla (jak už bylo vysvětleno výše). Podobně jako ve skutečné jeskyni pohledem z jiného úhlu získáme trochu jiný obrázek krápníků, ale celkový vzhled se nemění.
Krásný příklad statického opálu. "Pecka", hlíza, (anglicky noby).
Ve které se nachází krápníková jeskyně s modrými stalaktity.
Trochu se to podobá známým peckám s ametystem. Tam jsou ale krystaly prostorové, v opálu jde jen o hru světla (jak už bylo vysvětleno výše). Podobně jako ve skutečné jeskyni pohledem z jiného úhlu získáme trochu jiný obrázek krápníků, ale celkový vzhled se nemění.
opal- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
- Poèet pøíspìvkù : 688
opal- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
Dynamický opál. Opět hlíza vyplněná průhledným opálem .
Uvnitř se třepetá motýl.
https://uloz.to/file/cjrSp4cFXP3j/modrasek-1-mp4#!ZGZlAQR2AmZ4AzEwBTSxAwZlMwuyBJbmHSusGxS4L0EWoQIwLD==
Lightnig Rigde butterfly
Uvnitř se třepetá motýl.
https://uloz.to/file/cjrSp4cFXP3j/modrasek-1-mp4#!ZGZlAQR2AmZ4AzEwBTSxAwZlMwuyBJbmHSusGxS4L0EWoQIwLD==
Lightnig Rigde butterfly
Ale to není všechno co tento opál nabízí. On má i opalizující povrch. Pokud změníme úhel osvětlení, světlo se odráží, skryje motýla a vytvoří vzor puzzle.
Do sebe zapadající laločnaté barevné plochy jsou po celém opálu, ale nikdy nejsou vidět všechny najednou. Při pohybu různě blikají a někdy se i mění barva ze zelené na modrou.
https://uloz.to/file/9R9IkHhLEUdo/noby-1-mp4#!ZGR2LmR1Z2MzLmx3BGZkZzDkLwNjo2EIEISDMJcPpKDhZGx3
Do sebe zapadající laločnaté barevné plochy jsou po celém opálu, ale nikdy nejsou vidět všechny najednou. Při pohybu různě blikají a někdy se i mění barva ze zelené na modrou.
https://uloz.to/file/9R9IkHhLEUdo/noby-1-mp4#!ZGR2LmR1Z2MzLmx3BGZkZzDkLwNjo2EIEISDMJcPpKDhZGx3
Jsem amatérský, "dětský" sběratel, takže sbírám hezké kamínky. Nepotřebuji mít ošklivý šedý kámen, který se jmenuje robinsonit a je proto 10x dražší než jiný šedý kámen.
Sbírám acháty, jaspisy, zkamenělá dřeva ...,
Sbírám acháty, jaspisy, zkamenělá dřeva ...,
Jak chodím po polích, sbírám acháty. Mám jich pár set už, plný krabice
Některý obří. U nás většinou "medáci".
Některý obří. U nás většinou "medáci".
Já jsem taky jenom polní sběrač, nekopu. Ale stovky nemám. Poslední 2-3 roky jsem nebyl vůbec, před tím taky 12 let pauza. Něco mám i koupeno pro radost naše, Argentina, Maroko.
Braňo likes this post
Široké pohyblivé proužky - ostře ohraničená obdélníková pole.
Video:
https://uloz.to/file/NiYSP1btfvb7/black-opal-ribbon-mp4#!ZGyzZQR2AQIvBGV2AGuyMQDjBJWvZGqvqzMsrRy0MxqJEzR4ZD==
Video:
https://uloz.to/file/NiYSP1btfvb7/black-opal-ribbon-mp4#!ZGyzZQR2AQIvBGV2AGuyMQDjBJWvZGqvqzMsrRy0MxqJEzR4ZD==
Braňo likes this post
black krystal ribon opal
Jo opale líbí se mi tvůj zápal,máš krásný kamínky..a názory nejsou špatný,rád tě čtu
Karel- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
- Poèet pøíspìvkù : 853
Názory občas píšu schválně trochu provokační. Ono nic není úplně černobílé a skoro vždy se dá v historii, současnosti, literatuře najít protiargument. Někdy to je až děsivé.
Třeba nedávno jsem si přečetl, co řekl generál Franco.
Zápal pro sbírání mám, sbíral jsem a sbírám různé věci. Něco "investičně", něco ze zájmu, něco ze srandy ..... Důvod se najde vždy.
Zápal pro sbírání mám, sbíral jsem a sbírám různé věci. Něco "investičně", něco ze zájmu, něco ze srandy ..... Důvod se najde vždy.
Braňo likes this post
Na výše uvedeném obrázku je základní opálová hmota (anglicky potch). Sběratelsky a finančně začne to začne být zajímavé, pokud je na této hmotě barevná vrstva drahého opálu. Je to vzácnost a navíc tmavý podklad zvýrazní hru barev. Ceny špičkových kusů přesahují 20 000 dolarů za gram. Za kolik se vydražil 1g "špičkového" zlata teď u MCH?
Na vlastní oči jsem viděl opál za 200 000 eur a to měl nejběžnější modrou barvu.
Na vlastní oči jsem viděl opál za 200 000 eur a to měl nejběžnější modrou barvu.
opal napsal:Názory občas píšu schválně trochu provokační. Ono nic není úplně černobílé a skoro vždy se dá v historii, současnosti, literatuře najít protiargument. Někdy to je až děsivé.
O Francovi mám někde tučnou knížku, ale moc zajímavé čtení to nebylo. Co řekl?
Až tu knížku vyhrabu, hodím to do odborné literatury. Ale ne dneska. Je toho nějak moc
Antika, bestie, opály, stíhačky..... A to ještě plánuji založit další sběratelské vlákno Co se jinam nevešlo. Třeba "bílý mauricius".
Antika, bestie, opály, stíhačky..... A to ještě plánuji založit další sběratelské vlákno Co se jinam nevešlo. Třeba "bílý mauricius".
Taky jsem dřív sbíral minerály, vím že jsem měl pořádný kus hyalitu který jsem jako kluk našel u tety ve valči. A opály se prý dokonce dají najít tady v okolí Mariánských Lázní. Našel jsem tady nejrůznější křemeny, ametyst, slídu, dokonce kámoš hroudu stříbra v hornině u Michalových hor detektorem. Ale opál jsem nikdy žádný nenašel.
OtravnyKomar- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
- Poèet pøíspìvkù : 512
Pohádka:
Byl jednou jeden král. Král mezi kameny. Jmenoval se drahý opál.
A byl jednou jeden blbeček, který strávil spoustu času aranžováním, focením a úpravou fotky. Chtěl několika čtenářům a 3 botům ukázat rozdíl mezi černým opálem N1 a N3.
A potom vybrousil tohle:
Nádherná sbírková ukázka opálu. Ukazuje všechny barvy těla opálu -průhlednou, šedou i černou. A k tomu modrou opalizaci.
Byl jednou jeden král. Král mezi kameny. Jmenoval se drahý opál.
A byl jednou jeden blbeček, který strávil spoustu času aranžováním, focením a úpravou fotky. Chtěl několika čtenářům a 3 botům ukázat rozdíl mezi černým opálem N1 a N3.
A potom vybrousil tohle:
Nádherná sbírková ukázka opálu. Ukazuje všechny barvy těla opálu -průhlednou, šedou i černou. A k tomu modrou opalizaci.
ty jseš bůh...
ferovyobchodnik- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
- Poèet pøíspìvkù : 198
...jo opal je Bůh a ty jsi starej kokot
Karel- Veterán fóraOdznak za 200 příspěvků v diskuzi.Stříbrný Kvákalhvězda ve stříbře za 500 příspěvků na fóru
- Poèet pøíspìvkù : 853
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 2 z 4
Povolení tohoto fóra: